Egy napos
túra
Több napos
belföldi túra
Több napos
külföldi túra
SzolgáltatásokMurau csillagtúra

Nehézsége : Könnyű, kezdőknek és gyerekeknek is ajánlott

Táv: napi 30-50km

Indulás: Murau (Budapestről 453 km autóval), remek kiinduló pont a Relax Hotel, ami nyaranta all inclusive szolgáltatást is kínál. Az ebédet elcsomagolva is lehet kérni (szendvics, gyümölcs, édesség, üdítő), ami a túrához nagy segítség.

Ausztria igazi kerékpáros paradicsom, Murau-ból indulva számtalan kerékpárosút bejárható, nem is részletezném az útleírásokat, inkább csak a lehetőségeket, mert mindenhol érthetően táblákkal jelölik a bringautakat.

Murau folyóval párhuzamosan a murauradwegen (R2) lehet tekerni Tamsweg és Unzmarkt között. Kezdőknek és gyerekeseknek a Mura folyó iránnyal megegyező utakat javaslom, mert így elkerülhetők a nagyobb emelkedők(Tamsweg-ből tart a folyó Murau felé). Ezen kívül tetszőlegesen használható Unzmarkt és Tamsweg között közlekedő, keskeny nyomtávú kisvonat.

Nagy nyári melegben mindenképp érdemes felkeresni a közeli és kicsit távolabbi strandokat, ahol pár euroért remek mesterséges vizekben lehet fürdeni. Számomra mindig megdöbbentő, hogy az osztrákok mindenhol mennyire gondolnak a gyerekes családokra! Csúszdák, pihenők, gyerekeknek kialakított mosdók szinte mindegyik strandon megtalálhatók.

   Freibad Murau - a kerékpárosút mellett található strand Murauban

   Scheifling - a kisvonat végállomásánál található strand

Az alábbi túrákat kifejezetten haladóknak ajánlom, bár a látvány kárpótolja azokat is, akik tolva küzdik le az emelkedőt.

1. Tamsweg - Prebersee - Murau, 45km

Tamsweg-ig érdemes vonattal menni, mert innen 9 km-es erős emelkedő következik (500 méter emelkedés összesen). Prebersee-hez érve szép hegyi tó tárul elénk, ami kijelölt úton körbe járható. A helyi pihenőben isteni az almás rétes, ahhoz foghatót azóta sem ettem! Visszafelé az út Murau-ba nagyon élvezetes, mert végig hosszú lejtőt kapunk cserébe a legyőzött emelkedőért.

2. Murau - Rottenmannerkreuz, kb. 51km

Ez a túra kétféleképpen is teljesíthető:

A hosszabb - 51 kilométeres kisebb-nagyobb emelkedőkkel - Frojach irányába indul, Petersdorf és Schöder érintésével ér Rottermannba, ahol egy meseszerű kis tónál ér véget, majd indul vissza Murau felé.

A rövidebb - itt is van némi emelkedő - Murauból Tratten felé indul, majd Schöder irányába letérve az útról érjük el a tavat. A Rottermann tó legendája:

A város lakói gondtalan életet éltek - ettek, ittak, táncoltak. Egyik szent este egy kis ember megkérte Rottermanner lakóit, hogy mellőzzék a hangoskodást. Első alkalommal kinevették, majd másodszorra is elkergették. Amikor harmadszor is megjelent, volt nála egy hordó, amiből erős vízsugár áramlott. A víz egyre magasabbra emelkedett, elárasztva a várost, egészen a templomtoronyig. Rottenmanner összes lakója megfulladt, a legenda szerint ezen a helyen áll ma a 30.000 négyzetméteres tó benne a toronnyal.

Igazából, Murau-ból bármerre is indul el az ember, a hegyek és a folyó felejthetetlen élményt és teljes kikapcsolódást nyújtanak!

JÓ TEKERÉST!


További képek ...


                     

Látogass el a Facebook oldalunkra Küldj Nekünk email-t