Egy napos
túra
Több napos
belföldi túra
Több napos
külföldi túra
SzolgáltatásokKis-Balaton túra

Táv: kb. 150 km

Túra nehézsége: változó. Sík terepen, gáton, illetve kisebb autós forgalmú úton is kell haladni, ezért inkább nagyobb gyerekeseknek ajánlom.

Indulás: Siófok. Érkezhettek autóval vagy vonattal, nyári időszakban számítani kell a zsúfolt kocsikra, de cserébe van a vonaton egy kerékpár segítő, aki felteszi a bringákat (MÁV Start link).

A túra eleje megegyezik a Balatonkör túra útvonalával, tetszőleges ütemben haladjatok Balatonberényig.

1.nap, Siófok - Balatonlelle, 34 km

Balatonkör kerékpáros úton a táblákat, nyilakat követve.

2.nap Balatonlelle - Baratonberény, 33 km

Nagyon szeretjük Balatonberény vendégszeretetét, csendes, nyugodt kis város, idáig még soha nem csalódtunk benne. A fizetős strand 19:00-ig van nyitva, de zárás előtt kb. egy órával már nem kell belépőt fizetni, így napnyugtáig élvezhetjük. A büfék viszont késő estig nyitva vannak. Nagy kedvencünk a Lamantin büfé, jó áron hatalmas adagot adnak. Ha nem akartok strandolni, akkor is érdemes itt enni, mert a kerékpárútról is megközelíthető. Ha erre jártok, ezt nem szabad kihagyni!

3.nap, Balatonberény- Zalakaros, kb. 30 km.

Balatonberényből Balatonszentgyörgyön keresztül Vörshöz érünk, itt van egy kis bolt, ahol érdemes jól bevásárolni, mert Zalakarosig nem nagyon lesz több lehetőség. Vörsnél eltekertünk a kilátóhoz, majd az erdős részen keresztül elérünk a Bivaly rezervátumig, ahol 500Ft ellenében keresztül tekerhetünk a parkon. Itt végig erdős úton tekerünk (eső után nagy lehet a sár). Majd Zalakomár felé vesszük az irányt, amin jobb minél hamarabb keresztül tekerni! Sajnos itt sehol nincs kerékpárosút, pedig a leírásokban úgy szerepel, de egészen Zalakarosig kis forgalmú autós úton kell tekerni. A nap zárásaként a Zalakarosi csúszdaparkot ajánlom.

4.nap, Zalakaros - Hévíz kb. 35km

Zalakarostól Zalavárig végig autós forgalommal kell számolnunk, nincs külön kerékpárút. Ahogy keresztül tekerünk a Kis-Balatonon, jobbra jó minőségű betonozott gáton (oda-vissza kb. plusz 10 km) eltekerhetünk a Madárvártáig, de innen sajnos nem tudjuk kerékpárúton megközelíteni a másik érdekességet, a Kányavári szigetet. Ezt nagyon sajnáltam, mert erre készültünk. A mi utunk az átkeléstől balra folytatódik a gáton Szentgyörgyvárig. Ez a rész nincs lebetonozva, ami kb. 10 km (tévesen 5km van kiírva a táblára). Ez a szakasz hosszú és monoton, gyerekekkel nehéz. A gát eleinte jobb minőségű, murvás út, de a vége felé nagy a fű és nehéz tekerni. Semmi nincs a közelben, érdemes enni- és innivalóval készülni, főleg a nyári déli órákra gondolva. Szentgyörgyváron egy kis bolt van, de az sincs egész nap nyitva, étterem sincs, ezért érdemes előre készülni. Innen tovább Alsópáhok felé visz az út, ahol újabb megpróbáltatással, az emelkedővel kell szembe nézni. Ahogy áttekerünk Alsópáhokon és Hévíz felé haladunk, végre, nagyon jó minőségű kerékpárúton jutunk be a városközpontba.

5.nap, Hévíz - Keszthely - Balatongyörök, kb. 18 km

Az utolsó napra laza, könnyed tekerés marad, de annál tartalmasabb programokkal, látnivalókkal. Délelőtt a Hévizi-tóban mártózunk, ami személy szerint nekem csalódás volt, mert drága és nagyon kicsi az öltözőkben a hely. Nem lehet kényelmesen átöltözni, bepakolni a szekrényekbe, ettől függetlenül ez is olyan hely, amit egyszer érdemes kipróbálni. Bár az is lehet, hogy a három gyerek és a kerékpáros táskák nem illettek ide. Ezután Keszthely felé indulunk, ahova végig nagyon szuper bringás út visz. A kerékpárút egyenesen a Helikon kastélyhoz vezet. Megnézhetjük a modell vasút kiállítást, és az interaktív kiállítást az Amazon házban, ami hatalmas siker volt még a kamasz fiaimnál is. Érdemes itt elfogyasztani a késői ebédünket a főtér valamelyik hangulatos kis éttermében. Majd tovább kerekezünk a kerékpáros úton a Balatongyöröki strandig, ahol napnyugtáig élvezzük még a fürdést. Ide eljöhet értünk valaki kocsival, de a Balaton kerékpárút mentén bárhol vissza lehet szállni a vonatra, ami a Délibe visz.

JÓ TEKERÉST!


További képek ...


                     

Látogass el a Facebook oldalunkra Küldj Nekünk email-t